Zomerwandeling in het 18de-eeuwse Gent



Als het regent in Parijs, druppelt het in ... Gent.

Dit is de intro voor onze Gentse zomerwandeling waarbij Ann De Beir, onze ‘inhouse’ gids, ons een verrassende inkijk zal geven op het 18de eeuwse Gent.

In 1983 kwam de kunst- en cultuurlievende president François Mitterand op eigen verzoek naar Gent en bewonderde de 18e-eeuwse stadspaleizen en patriciërshuizen. Achteraf schreef hij : "Gent toont geen vorstelijke praal, maar de inzet en prestaties van de burgerbevolking."

We zullen het onmiskenbare Franse cachet ontdekken dat zovele gevels, naar Gentse normen, uitstralen. En Ann zal ons het verhaal vertellen van één van die zeldzame periodes waarin kapitaal, energie, talent en tactvol overheidsingrijpen samenvloeiden, met een schitterende bouwexplosie tot resultaat. De Oostendse Compagnie, Chinese salons, een balzaal, Lodewijk XVIII, het begin van de Floraliën, zien en gezien worden en zelfs (tafel)mode komen aan bod.

We zullen echter ook de problemen ontdekken die de huidige privéeigenaars ondervinden om hun burgerhuis aan de huidige normen aan te passen...

Zelfs voor de Gentenaars onder ons belooft het een verrassende découverte te worden.

Praktisch. Aangezien we oa eerst hét Gentse stadspaleis d'Hane-Steenhuyse in de Veldstraat bezoeken en rekening moeten houden met sluitingsuren plaatsen we dit event op een zaterdag met start om 16u.

We verzamelen op de Kouter (voor de ingang van de Concorde) waar we kunnen parkeren in de ons vertrouwde parking, alles bevindt zich op loopafstand. Aangezien we eindigen op de Groentenmarkt zijn ook de parkings op Vrijdagsmarkt, de Sint Michielshelling of Ramen een optie.

En uiteraard eindigen we met een ‘après-wandeling’ drink en bite. Dit doen we in Bar Terroir op de Groentenmarkt waar we kunnen napraten met een glaasje en enkele tapas. Afsluiten doen we rond 20u wat iedereen de tijd geeft om -indien gewenst- een Gents restaurantje te vereren met jullie bezoek. 

Praktisch: Raadpleeg het weerbericht om kledij aan te passen! En de factuur wordt achteraf toegestuurd in functie van het verbruik (we schatten rond de €30).

Tijdens het event nemen we foto’s om te delen op Peepl, op onze website en op sociale media. Geen probleem als je niet of niet herkenbaar wenst afgebeeld te worden, laat het ons gewoon weten!

Praktisch


Locatie:start op de Kouter te Gent aan de ingang van de Concorde zat 3 Start: zaterdag 3 augustus 2024 16:00
zat 3 Einde: zaterdag 3 augustus 2024 20:30